Hradné nádvorie dnes ožilo vystúpeniami šermiarov, tanečníc a fakírov

14.08.2010 Kežmarok

Kežmarok 14. augusta (TASR) – Tradičnú víkendovú prehliadku Kežmarského hradu dnes popoludní návštevníkom na hradnom nádvorí spestrilo podujatie Hradné hry s podtitulom Stredoveký večer, ktorý už piatykrát ...
Pracovníčka múzea Monika Čongrádyová pre TASR uviedla, že ide o jedno z kultúrnych podujatí, ktoré robia túto významnú historickú pamiatku atraktívnejšou. \"Program tento rok pripravili členovia Skupiny historického šermu Bojník z Bojníc. Návštevníci mohli sledovať vystúpenia šermiarov, divadelné etudy s prvkami súbojov a ukážky historických zbraní. Nechýbali ani orientálne tanečnice a predstavenie fakírov a žonglérov v ohňovej show, \" dodala Čongrádyová. V priebehu dňa sa konali prehliadky priestorov hradu a tamojších expozícií, ktoré vyvrcholia večernou návštevou hradných zákutí.
V poslednom čase sa stali veľmi obľúbenými práve akcie, ktoré múzeum organizuje v nočných hodinách. Len počas tohtoročnej Noci múzeí a galérií zostalo na hrade spať viac ako 100 detí. Rovnakú možnosť im múzeum ponúka aj v poslednú prázdninovú noc.
O histórii tejto pamiatky Čongrádyová uviedla, že Mestský hrad v Kežmarku bol vybudovaný za účelom obrany mesta. Prvá písomná zmienka z roku 1463 sa spája s rodinou Zápoľských. Pôvodnú gotickú pevnosť prestavali na prepychové sídlo neskorší majitelia z rodu Thökölyovcov, ktorí tu dali postaviť aj barokovú kaplnku. Hrad začiatkom 18. storočia odkúpilo mesto Kežmarok a od roku 1931 tu sídli múzeum.
 

Vyberte región